onsdag 2. juni 2021

Liljekonvallen blomstrer

  Fotos: Kow d.e. 2021 ©

 

Lillekonvallen har inntatt fjellskråningen opp fra staudebedet. Jordlaget er tynt, men konvallen er ikke kravstor.

 

Liljekonvallen har fin bladverk og vakre blomster, men er - når sant skal sies - et forferdelig ugress.
 
 
Nå er liljekonvallen på det vakreste.
 
Vi har den i staudebedet, i urner og i fjellpartiet ved gårdsplassen. Når vinden tillater det, ligger duften av liljekonvall over gårdsplassen og hagen.
 
Lilje- og store-konvall
Når vi bruker navnet liljekonvall og ikke bare konvall, skyldes det at vi også har en annen konvalltype i hagen vår. En store- eller kjempe-konvall som også blomstrer på denne tiden - hvis blomsteranleggene ikke er spist av rådyrene.
 
Liljekonvallen rører disse firbente plante- og blomsterrøverne ikke. Den er trolig for giftig, selv for rådyrets puntlærsmage.

Husets frue elsker liljekonvall.

Sprer seg uhemmet
Det er derfor begrenset hva "familiens gartner" kan gjøre med liljekonvallene i vår hage. Med sine ustoppelige rotstengler sprer de seg som ugress i blomsterbedene og forsyner seg grovt av vokseplass og næring. Andre mer beskjedne planter, dukker under i kampen. Liljekonvallen burde derfor ideelt sett vært temmet og begrenset.

Men hagen er et opplevelsessted. Og opplevelse er subjektiv. Man kan ikke fjerne det som halve familien er så glad i.

Vi husker ikke hvordan liljekonvallene kom inn i vår hage. Om de fantes der i den opprinnelige skogbunnen, eller om vi har plantet dem, er gått i glemmeboka.

Bør plantes med forhindringer
Skulle vi skaffet oss liljekonvaller i dag, vet vi meget godt hva vi ville gjort. Vi ville plantet dem på et sted med forhindringer, et sted hvor de ikke ville kunne spre seg uhemmet.

Men det er for seint å snyte seg når nesa er borte, som det heter. I dag vokser liljekonvallen tilnærmet fritt i begge staudebed og oppover den mosekledte fjellskrenten ved gårdsplassen.

Som sagt, setter et av familiens to medlemmer setter umåtelig pris på liljekonvallene. De har dermed - nesten - fripass til å vokse som de vil.

"Familiens gartner" får bare nyte synet og duften, og lukke øynene for alt han gjerne skulle gjort med dette vakre ugresset.

 

Ingen kommentarer: