lørdag 19. juni 2021

Jaja, det var de plantene ...

 
Fotos: Kow d.e. 2021 ©
 
Klok av skade la "familens gartner" en glassrute over de nyplantede spede plantene for å hindre at rådyra skulle spise dem. Men han glemte snilene.
 
 

Og slik så det ut morgenen etter. Nesten alt var spist. Bare en plante og noen fattigslige stilker var tilbake. Sic transit gloria mundi.
 
 
Når våren kommer og hagelengselen blir for sterk, starter vi hagesesongen innendørs. Vi gjør nye stiklingformerte planter klare for utplanting, og vi sår. Ikke mye, men i alle fall litt.  

Denne våren sådde vi tomater, melon og paprika i tillegg til blomkarse.

Blomkarsen ble plantet i urner sammen med pelargonier på bakkenivå, samt i en "urne" på veggen ved inngangsdøra. Den på veggen er trygg. De som står i urner på bakken, har til nå fått stå i fred. Men "bank i bordet".

Tomatplantene står i potter på terrassen som er avstengt etter alle kunstens regler. Tre av paprikaplantene satte vi i en urne som også er plassert slik at rådyra ikke kommer til. Resten av plantene som vi hadde sådd og dyrket fram, plantet vi i kjøkkenhagen - dekket av en glassrute som ville hindre rådyra.

Men det er ikke bare rådyra som jakter på plantene våre. Snilene tror også at vår hage er et matfat hvor de kan forsyne seg slik de lyster. Dagen etter at vi plantet, var alle plantene - bortsett fra en - spist av snilene. Om morgenen var både plantene og skadeforøverne borte. 

Hvilke sniler som er skyldige, vet vi derfor ikke. Vi finner ikke mange brune skogsniler hos oss lenger - selv om de forekommer - men hagesniler med hus er det legio av. Vi har derfor disse snilene sterkt mistenkt.

Det ble altså ikke så mange "eksotiske" planter i vår kjøkkenhage i år. Vi har tidligere dyrket fram melon. Det må vi se langt etter denne sommeren.

Vi får si som Ibsen: "Det fikk fanden fordi han var dum og ikke beregnet sitt publikum."

Akk ja. Haging er en usikker hobby - full av gleder, og med masse skuffelser! Som livet ellers.

 

Ingen kommentarer: