fredag 25. juni 2021

Høyreist, blå veronika

Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Veronika samler blomstene i høyreiste, staselige, blå spir og gjør seg godt i staudebedet.


 Er det Storveronika eller Aksveronika? Eller en mutasjon?
 
 
Staudebedet mellom fjellskråningen og gårdsplassen preges akkurat nå av veronika. Høyreiste staselige blå blomster med vakkert, lett fliket, bladverk.

Forvansket navn?
Veronika blomstrer fra juli til august heter det. Våre veronika-planter har imidlertid stått i blomst siden midten av juni. Enda været har vært både vått og kjølig.
 
Hvorfor planta heter Veronika, strides det om. Noen holder på at den er oppkalt etter den hellige Veronica, mens andre mener at veronika er en feiltolkning for vettonika, altså  en plante som stammer fra vettonenes land på den iberiske halvøy.

Populær hos insektene
Vi setter pris på de vakkert blå høyreiste, spirformede blomsterstandene. Det gjør insektene også. Når veronikaen blomstrer har bier, humler og andre insekter som er nyttige for polineringen i hagen, mat - og jobb - lenge.

Storveronika?
Ekspertene på "Spør en biolog" mener at det er "Storveronika" (Veronica longifolia) vi har. Og det er formodentlig riktig. Blomsterspirene er lik bilder av "Storveronika", men bladene er betydelig grunnere fliket enn de avbildede eksemplarene på nettet. Og bladparene står ikke så adskilt i tydelige kranser som avbildet "Storveronika". Høyden på våre planter er omlag 60 centimeter.

Det sies at "Storveronika" kan mutere med "Aksveronika". Kanskj er det en mutant vi har?

Uansett: Fine er de.
 
Når insektene er fornøyde ...
Og altså nyttige. Insektene viser sin interesse med all ønskelig tydelighet. Foreløpig har vi ikke fått i stand et riktig, fungerende insekthotell i hagen. 
 
Tak over hodet kan vi derfor ikke bidra med. Men mat får insektene hos oss. Hele sommeren står veronika på menyen.
 
Og gjestene ser ut til å trives. Til glede både for gjestene - og for vertskapet, som liker insektliv og humlesurr.
 

Ingen kommentarer: