lørdag 26. juni 2021

Steppesalvie?

 Fotos: Kow d.e. 2021 ©

 Salvien blomstrer. Den er dekorativ og nyttig og har stadig besøk av bier og humler.
 
 

Blomstene smaker sterkt av salvie. Men bør de brukes, hvis det er halvbuska steppesalvie vi har?
 
 
Vi har en salvieplante i en plastdunkt på terassen. Der har den stått i mange år og overlevd kalde vintre og både regnvåte og tørre somre.
 
Ikke matplante?
Trolig er det en steppesalvie vi har. Den brukes vanligvis ikke som matplante, men er en yndet prydplante i staudebedet. Der den er høyt verdsatt av både mennesker og insekter.
 
Både bladene og blomstene av steppesalvie smaker sterkt av salvie. "Familiens gartner" har derfor trukket te på begge deler.  Avhengig av mengden blader og blomster, av vannets temperatur og av trekketiden, gir det sterk te med en litt bitter smak.
 
Vi har også klipt et og annet ferskt blad i grønne salater.

På nettet og i urte-litteraturen finner man få opplysninger om steppesalviens plass i matlagingen. Men et par steder står det at den ikke kan spises. Vi finner imidlertid ikke noe om faremomenter, som f.eks. giftige ingredienser eller uønskede bivirkninger.
 
Ut i staudebedet
Vi antar derfor at det er en smaksak om man liker steppesalvie som er en vakker og nyttig halvbusk som i alle fall forsvarer sin plass i staudebedet.

Vårt "krydder-plante-eksemplar" har nå satt et par rotskudd som skal få stå der de står, til seinere på høsten. Men da skal de få sin rettmessige plass blant andre stauder som dyrkes for sin dekorative effekt.

Et slikt innslag i staudebedet vil de fleste av hagens brukere sette pris på; dvs. både insekter og mennesker. Så får vi se om rådyrene lar dem stå.


Ingen kommentarer: