søndag 27. juni 2021

Plenen - et matfat

Fotos: Kow d.e. 2021 ©
 
Akkurat nå er det insektene som disponerer plenene som er fulle av blomster som bier, humler og andre insekter fråtser i.  Å gå barbeint på plenen i denne perioden frarådes.
 

Begge plener er fulle av ulike blomsterplanter. Purpurjonsokkoll utgjør en stor del av den insektsvennlige vegetasjonen.
 

 

Hvitkløver er en annen plante som generøst gir insektene det de trenger. 
 

 

 
Ved forrige klipping hadde den øverste, mest solrike plenen store felt med Tiriltunge (Lotus corniculatus). Vi lot da noen felt stå igjen til insektene.
 
 
Vi liker at plenen er nyklipt og striglet. Men akkurat på denne tiden av sommeren, prioriterer vi insektene framfor vår egen ordenssans. 
 
Overlater plenen til insektene
Når plenen fylles av blomster, lar vi gressklipperen - og blomstene! - stå. Da overlater vi plenene til insektene.

Og det setter de åpenbart pris på. Det er et yrende insektliv. Humler, bier og veps flyr uten ro fra blomst til blomst og samler alt hva de kan fra gjestmilde planter som tar imot dem og deler generøst med seg av alt insektene trenger for å overleve og bringe slekten videre.
 
Gress, ikke blomster
Det tradisjonelle synet i vår hjemlige hagekultur, er at  en plen skal bestå av gress. Plenen benevnes da også som regel som gressplen. Den skal ikke skjemmes av mose, blomsterplanter eller "ugress".
 
En plen som anlegges og drives etter disse retningslinjene blir raskt en "gold" plen. En ensrettet plen uten variasjoner og uten insektsliv.
 
Tråkk ikke på gresset
"Familiens gartner" vokste opp nær et gods med en stor park, og med skilt hvor det sto: "TRÅKK IKKE PÅ GRESSET!" Det er forståelig at man ikke ville ha stier og snarveger over plenen, men all ferdsel var forbudt. Plenene skulle ikke brukes. De var til å se på. Til å beundre!
 
Denne måten å betrakte og behandle plenen på, ble overtatt av boligeiere med hage. Man måtte finne seg i at plenen ble tråkket på når epler, pærer og plommer skulle høstes - og når plenen skulle skjøttes - men ellers var den hos mange til pynt. Ballspill og andre litt hardhendte aktiviteter var forbudt.
 
Bruksplen
"Bruksplen" var for mange et fremmedord. Spesielt kommunale plener skulle ikke "betrædes".

I dag ser de fleste annerledes på det. Ballsparking, hopping på trampoline og andre leker gjør plenen til et aktivitetsområde. Og "ugress" i plenen får de færreste hageeiere apoplektisk anfall av. Noen sår sågar blomstereng.

"Familiens gartner" fjerner løvetann fra plenene - med hard hand. Veikantene er fulle av løvetann, så insektene lider ingen nød om hans plener er frie for løvetann. Men midt på sommeren får "ugresset", dvs. blomstene, gro en stund. Av hensyn til de bevingede og vingeløse polineringsarbeiderne.
 
Det setter de åpenbart pris på. Forhåpentlig bidrar vi på denne måten med vår beskjedne "skjerv" til at insektene får et bedre og lengre liv slik at de kan fortsette å utføre sitt livsviktige arbeid.Ingen kommentarer: