lørdag 10. juli 2021

Bøllefrø på steroider

Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Slik størrelse har alle bøllefrøplantene hatt - hittil. Strantne og ikke altfor kraftige er de også.

 
 Men så dukker det opp en kjempe.
 
 
 
Blomstene på den store planta er "store", men ikke ekstraordinært store.

 
Bladene og stengelen er imidlertid kjempemessige i forhold til sine ordinære artsfrender. Dette var i begynnelsen av uka. Nå er de blitt enda større.

Tidlig i våres sådde vi noen planter i potter inne.

Vi sådde frø fra en rød paprika som vi hadde i kjøleskapet, frø fra to forskjellige meloner og frø fra tomater fra kjøkkenet. Plantene som vokste fram, har vi senere plantet om i større potter og urner og satt ut i friluft.

Ukjent kjempe 
I en og samme urne plantet vi to melonplanter og en plante som vi ikke visste hva var. Men den hadde jo vokst fram i en potte som vi hadde sådd i, så vi regnet med at det var en melonplante - eller noe sånt.

Vi ble litt mistenksomme da den skjøt i været, men tenkte at slike eksotiske vekster kanskje må vokse voldsomt for å rekke å sette frukt i løpet av en kort, norsk sommersesong.

Kjempebølle? 
Da den begynte å blomstre ble vi mistenksomme for alvor. Blomstene liknet til forveksling blomstene på bøllefrøplantene som vi fikk som bonusgave i en klesforretning for mange år siden.

Og ved nærmere ettersyn, så vi at blad og stengler også hadde samme fasong. Men altså helt andre dimensjoner.

Normale bøllefrøplanter er 15 - 20 centimeter lange, mens vår gigant er 62 centimeter med blader på henholdsvis 9 og 10 centimeter, mens bladene på normale bøllefrøplanter er ca 2 centimeter lange. Det er altså et kjempebøllefrø vi har alet opp - og nå fostrer - sammen med melonplantene.
 
Morsomt med "rariteter" 
Hvis nå skulle plante den om og gi den en urne for seg selv hvor den kunne stå og utvikle sin voldsomme egenart, kunne vi komme til å skade den. Vi lar den derfor stå. Foreløpig. Selv om den sikkert forsyner seg grovt av næringen og vannet i den urna som den deler med de mer beskjedne melomplantene.

"Familiens gartner" liker det aparte - altså det som er spesielt og skiller seg ut. Han setter derfor pris på overreaskelser som denne.

Bølle på steroider?
Han skjønner bare ikke hva som har skjedd. Hvorfor denne abnorme størrelsen? 
 
Skyldes det arvestoffet? Eller miljøet? Kan ekstra god jord med mye næring ha avstedkommet dette monsteret? Lite trolig, for de normalstore bøllefrøene vokser også opp i anriket, godt gjødslet jord.
 
Kroppsbyggere - og andre kroppsdyrkere - bruker steroider for å utvikle muskler og legge alner til sin vekst. Er det et bøllefrø som "går på" steroider, vi har fått i hagen?

 

Ingen kommentarer: