onsdag 14. juli 2021

Svarthyll

Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Svarthyllplanta visnet og ble skåret ned slik stubben som tønnekragen henger på, viser. Men den kom igjen.
 

Svarthyllen blomstrer rikt og bærer godt med kart.
 
 
 
Men kartene blir spist før de blir modne. Hyllebærprodukter som saft og vin, blir det derfor lite av
 
 
De blåsvarte bladlusene elsker svarthyll, men det er neppe de som eter blomster og kart. Det er nok fuglene som er synderne.


Så vidt man vet, kom svarthyll til Norge på 1700-tallet. Den ble brukt som prydplante i finere hager og parker.

Bærene på Svarthyll (sambucus nigra) er i motsetning til de røde bærene på rødhyll (sambucus recemosa) ikke giftige. Men de er ikke gode, og bør kokes. 

Kan brukes til mye
Både blomster og bær kan brukes til mat. Blomsterklasene kan dyppes i frityrrøre og friteres. Eller man kan lage saft og vin av dem. Eller legge dem i eddik eller olje og få velsmakende edikker eller oljer til matlagingen. Te laget på hylleblomster eller hyllebær skal visstnok være god og virke avslappende.

Avtrekk av blomster skal dessuten i følge et gammel "kjærringråd" være godt for huden og bl.a. motvirke solbrenthet, rynker - og fregner.
 
Suppe og saft i følge Schønberg Erken
Saft eller vin laget på svarte hyllebær er en verdsatt leskedrikk med lange tradisjoner. Hyllebærgele og hyllebærsyltetøy har også lange tradisjoner. I "Stor kokebok for større og mindre husholdninger" gjengir hele Norges husmor, Henriette Schønberg Erken, oppskift på hyllebærsuppe laget på hyllebær og epler, og hyllebærsaft laget på hyllebær og blåbær. 
 
Dypblå hyllebærsaft har også vært brukt til å se farge på tinkturer, drikker og matvarer.

Kartene blir spist
Svarthyll er med andre ord ikke bare et prydtre, men et nyttig tre å ha i hagen. Bare synd at treet nesten unntak er oppholdssted og matfat for myriader av blå lus.

Selv om treet blomstrer rikt, får vi så å si aldri modne bær på vårt tre. Noen - formodentlig fugler - spiser kartene før de rekker å bli modne. "Bærklasene" spriker tomme og hagens eiere må bare resignere og innse at noen andre har hatt glede av bærene som skulle gitt saft og gele - og det som enda bedre er.
 
I 2014 laget vi saft av hyllebærblomster.  Den utviklet seg etter hvert til vin.  

Ingen kommentarer: