lørdag 31. juli 2021

Sitronmelisse

 
Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Sitronmelissen breier seg i urtebedet. Og det må den gjerne gjøre, for melisse er en plante som er nyttig til litt av hvert etter det tradisjonen vet å fortelle.
 
Vi har en imponerende sitronmelisseplante i urtebedet. Og noen mindre andre steder.
 
Sitronmellise sår seg lett og kan dukke opp både her og der, men den kan være litt ømfintlig for kulde. Har den ikke dype nok røtter og står ubeskyttet, fryser den ofte ihjel. Mange planter er derfor kommet - og gått.

Men - "bank i bordet!" - moderplanta har holdt stand hittil, og i mange år gitt oss råmaterialer til te, pikante innslag i grønne salater, urte-eddik og urteolje og annet som f.eks. i sauser, til kjøtt- og fiskeretter, og til desserter, f.eks. desserter med jordbær.

Vidunder-"medisin"?
I hvilken grad sitronmelisse har undergjørende egenskaper, skal vi være forsiktige med å si. Men folkemedisinen hevder at uttrekk av sitronmelisse virker avslappende, beroligende og krampeløsende.
 
Den skal også være virke mot virus, bakterier og sopp, og få sår til å gro fortere. Om dette skjer etter inntak av avkok eller om omslag med avkok må legges på det betente eller skadde stedet, er ukart.
 
Urtekildens planteleksikon opplyser at sitronmellise stimulerer appetitten og bedrer fordøyelsen. Vi får håpe at det er en verifisert erfaring.  Jeg har imidlertid drukket mye te trukket på sitronmelisseblader, og min fordøyelse er dessverre like dårlig som den alltid har vært.
 
Men om de undergjørende effektene uteblir, drikker jeg gjerne en kopp - eller flere - med sitronmelisse-te. For jeg liker smaken. For meg er smaken av sitronmelisse, en smak av sommer.
 
 

Ingen kommentarer: