lørdag 24. juli 2021

Hvitvinger mot blå bakgrunn

 
Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Mange slags insekter besøker bedet med lavendel. Hvitvingesommerfuglene er blant de ivrigste.
 


Hvitvingene har diskrete gråsvarte tegninger på vingene, men sitter ikke rolig så lenge at det er mulig å ta bilde av dem.
 


Sommerfuglen er lett som luft. Lavendelen reagerer verken når den lander eller letter.
 
"Familiens gartner" lar seg fascinere av sommerfugler.
 
For det første er de vakre. I alle fall de fleste av dem. Noen er direkte skjønnhetsåpenbaringer.
 
For det andre er de spennende. Det er er mer enn 2200 forskjellige arter i Norge. Og de har alle en firedelt livssyklus. Først er de egg, så blir de larve, deretter puppe og så ferdig sommerfugl.
 
Dessverre er ikke eggene larvene og puppene like iøyenfallende vakre som den klekkede sommerfuglen. Mange har nok tatt livet av en "ekkel" larve eller puppe uten å vite at det er en vordende sommerfugl de har tatt livet av.
 
De ulike artene av sommerfugler har ulike preferanser. Noen liker nesler. Noen liker andre planter.
 
Hvitvingene er visstnok egentlig kålsommerfugler, men kål finner de ikke hos oss. Her besøker de lavendelbedet. Og der ser de ut til å trives. De kommer igjen og igjen. Hver dag.

Først kommer det to tidlig på dagen. De tilbringer dagen med å fly til og fra.

Ut på dagen kommer det så en "sverm". Noen ganger 5 og noen ganger 7.

Dette gjentar seg - dag etter dag. Og tilsynelatende uansett vær og temperatur.

At disse små, lette - nesten gjennomsiktige - skapningene ikke søker ly når det regner, men fortsatt besøker lavendelblomstene, er egnet til å overraske.

Hvitvingene som besøker vårt lavendelbed, er ikke ensfarget hvite. Selv om de sjelden sitter stille slik at vi kan studere dem nøye, har vi kunnet bringe på det rene at de har diskrete grå-svarte "siseleringer" langs kanten av vingene.

Vi har besøk av mange slags sommerfugler. Vår buddleie som bar navnet sommerfuglbusk med rette, døde ut for noen år siden. Men sommerfuglene kommer likevel. Litt etter som de forskjellige plantene blomstrer.

Vil du ha hvite sommerfugler som flyr ustoppelig rundt i hagen eller på gårdsplassen, bør du plante lavendel. Har du lavendel i hagen, er du nesten garantert besøk av hvite sommerfugler med diskret mønster på vingene.

Og så hjelper du humlene og andre insekter i samme slengen.
 

Ingen kommentarer: