fredag 2. juli 2021

Kryptimian - en glede for øyet og ganen

Fotos: Kow d.e. 2021 ©
 
 
En timianplante har blitt til et bed foran bregnene og bjørnebærbuskene. Men hvor er ganghellene som vi skulle gå på?


Timianplantene foretrekker å bekle bedkantene og overlater gangfeltet til markjordbærene.
 
 
Vi har kryptimian. Mye kryptimian. Den trives åpenbart i vår hage. Både der den er plantet, og der den vel egentlig ikke skulle være.

Både smak og utseende
Timian er en krydderurt, men den er samtidig så dekorativ at vi velger å beholde den der den danner et helt eget staudebed foran bregnene og bjørnebærbuskene. Den er så vakker der den står med et vell av rosa blomster, at vi heller får finne oss i at den helt dekker ganghellene som vi skulle gå på. At vi tråkker på den når vi høster bær, ser den ut til å tåle.
 
I sol og skygge
Som krydderurt hører timian hjemme i kjøkkenhagen, og vi har den også der.
 
Kjøkkenhagen ligger på nordsiden av huset. Sola slipper først til et stykke ut på dagen. Det kan lyde som en merkelig plassering, men det har sin forklaring. I vår kommune var det da vi anla hagen, forbudt å vanne. Vi valgte derfor å dyrke i halvskygge framfor full sol.

Timianplantene ser ikke ut til å savne sollyset. De vokser og blomstrer i det skyggefulle urtebedet, akkurat som på andre mer sollyse steder der den fins. Sin vane tro sender de sine lange utløpere ut over de støpte bedkantene og tar seg til rette slik at de får det lyset de trenger.
 
Kryptimian går under to latinske navn på nettet. Den kalles både (Thymus serpyllum) og (Thymus vulgaris). Det gjør det litt vanskelig å vite hva du skal spørre etter, hvis du vil ha en kryptimian som er like hardfør, velsmakende - og med like vakre blomster - som vår.

Godt i maten
Timian kan brukes til mye i matlagingen. Den kan brukes fersk rett fra bedet, eller tørket. 
 
Blader og blomster gir en velsmakende te. Vi "skreller" også de treaktige kvistene og bruker blader og blomster  i grønne salater. Timianblader fungerer også godt som smakstilsetning på smørbrød sammen med f.eks. tomat eller påleggssalater. 
 
Timiangele kan brukes både som pålegg og til kjøttretter og fiskeretter. I kokevannet til poteter med eller uten skall, bidrar timian med en pikant smaksvri. Vi bruker noen timianblader i ferske supper og andre grønnsakretter, og i sauser. Ikke bare som del av suppekvaster (bouquet garni) som fjernes når de har avgitt smak, men som en smakfull ingrediens som spises. I - eller - ertesuppe er timian et "must". Ertesuppe uten timian, er som egg uten salt.
 
Beroligende og søvndyssende
Timian har i likhet med andre urter tradisjonelt også vært brukt i "folkemedisinen! Te trukket på timianblader skal etter sigende virke beroligende og søvndyssende og lindre hodepine og luftvegsproblemer. Avtrekk skal virke desinfiserende. Timian blandet med olje er i følge tradisjonen virksom mot "uren hud".
 
Selv drikker vi timian-te  og bruker timian i matlagingen fordi vi liker smaken. Hvis det også skulle ha en velgjørende virkning av et eller annet slag, betrakter vi det som en bonus. 
 

Ingen kommentarer: