mandag 26. juli 2021

Dekorativ lilje på utsatt sted

 
Fotos: Kow d.e. 2021 ©

 
Takker for luft og lys med vakker blomst og mange knopper.

 
 
Hva denne dagliljen heter vet vi ikke, men vakker er den. Bare synd at hver blomst bare "står" en dag.
 

På nordsiden av forstøtningsmuren til terrassen har vi et bed. Der har vi hatt flere slags stauder som har bukket under etter hvert som skogskjegg, kjempekonvall og fagerfredløs har overtatt bedet og gjort levekårene umulige - eller i alle fall vanskelige - for mer sarte planter.

Hjalp da naboen ble fjernet
Helt i enden av bedet står det en lilje. Men den har vært kuet av en i overkant livsdyktig skogskjegg-plante som har skygget for den mer beskjedne naboen og har tatt det som er av sol og lys, fuktighet og næring her på nordsiden av leveggen og forstøtningsmuren.
 
Jeg kan ikke huske at denne dagliljeb har blomstret før. Men i år gleder den oss med en vakker rosa - eller kanskje heller orange - blomst. Og flere lovende knopper som forteller at blomstringen vil fortsette en stund selv om hver enkel blomst bare lever en dag.

Årsaken til blomstringen er formodentlig at jeg de siste årene systematisk har klipt ned den dominerende naboen, skogskjegg-planta. Den er svartelistet. 

I noen år klipte jeg bare av blomstene for å hindre at den setter frø og sprer seg, men de senere årene har jeg klipt den helt ned; dvs. fjernet både blomster, blader og stengler.

Å bli kvitt den krevende naboen må den enslige liljen ha lik, for i år blomstrer den altså.

Flyttes?
Den står litt utsatt til ved en av trappene ned fra terrassen, men med litt omtanke og forsiktighet håper jeg at vi skal kunne beholde den uskadd til blomstringen er over.

Så får vi se, når høsten kommer om vi skal flytte den til et sted hvor den er mer synlig og kommer bedre til sin rett, eller om den skal bli stående å forskjønne et bed som er skjemmet av "ugress" som skogskjegg og kjempekonvall og fagerfredløs som kryper nærmere innpå uten at vi hittil har klart å stagge den.

Så det tryggeste vile kanskje være å flytte lijen til et mindre utsatt sted.

Vi har det under overveielse. Så får vi se.

For dette vakre innslaget i hagen, vil vi nødig miste.

Ingen kommentarer: