onsdag 28. juli 2021

Solbærene plukket og syltet

 
Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Dette er litt i underkant av 1/3 av årets avling. Altså ikke så galt levert av en buske under press.

 
Her er en av tre porsjoner med solbærsyltetøy fra egen hage. Godt - og ikke minst sunt med masse antioksidanter.

Sju glass med syltetøy med tre forskjellige smaker.
 
"Familiens gartner" er en kjøkkenskriver. Han elsker å lage mat.
 
Han liker f.eks. å plukke bær fra hagens bærbusker og lage syltetøy.
 
Å plukke bringebær og lage bringebærsyltetøy overlater han til "husets frue" som lager verdens beste bringebærsyltetøy. Det er barn, svigerbarn, barnebarn - ja, alle - enige om.
 
Selv fusker han litt i "faget" med f.eks. å lage rørte rips, rabarbrasyltetøy, bjørnebærsyltetøy - og solbærsyltetøy.
 
Frigjort solbærbuske
Vi hadde to solbærbusker som bar rikt. Nå har vi en. Den andre forsvant. Denne ene er omfavnet av humle som slynger sine lianer om greinene og hindrer luft og lys med sitt omfangsrike bladverk. I tillegg sender agressive bjørnebærplanter utløpere med tusenvis av skarpe torner inn i solbærbuska og gjør det mindre hyggelig å nærme seg for å plukke bær.

I våres tok imidlertid "familiens gartner" seg sammen og frigjorde solbærbuska for det mest påtrengende uønskede favntaket. Resultatet ble ble bær - som kunne plukkes.
 
Tre ulike slag
Årets solbæravling, som ferdig renset var sånn cirka 2 liter, ble delt i tre. En tredel ble kokt med sukker og uten smakstilsetninger av noe slag. En tredel ble tilsatt litt vaniljesukker - eller mer presist sagt, vanilinsukker. Mens den siste tredelen ble kokt sammen med en stjerneanis.
 
"Familiens gartner" liker å eksperimentere; å prøve seg fram. Det gjør han i hagen, og det gjør han på kjøkkenet.
 
Smaken er selvfølgelig forskjellig. Hva som er godt er det mange like berettigede meninger om.
 
"Familiens gartner" og amatørkokk syns at alle de tre solbærsyltetøyvariantene ble gode. Han anbefaler derfor oppskriftene til den som vil prøve.
 
"Rent" syltetøy i fryseren
Både "husets frue" og "familiens gartner" lager gjerne - hvis det er mulig - syltetøy med vanlig sukker og uten fortykningsmidler. Syltetøyet oppbevares i fryseren og kan oppbevares så lenge det er nødvendig. Uten varighetsforlengende tilsetninger!

Rene varer fra egen hage bearbeidet på eget kjøkken uten unødvendige tilsetninger og er sunnest - og best, mener både "husets frue" og kjøkkenskriveren som gjerne fusker i kokkefaget når muligheten byr seg.

Som f.eks.når rips, solbær og stikkelsesbær skal i hus og bli til syltetøy og sommerminner som kan nytes når kulda og snøen igjen legger seg over hagen og naturen går til hvile for denne gangen.
 

Ingen kommentarer: