Kvedeeplene fungerer foreløpig som dekorasjon i hagen, men er spiselige og burde vært brukt.
Det er ikke mye av det spiselige i hagen som vi ikke bruker.
Eller i alle fall smaker på.
Men kvedeeplene står foreløpig ubrukte.
Det vil si: Vi lagde for noen år siden kvedesyltetøy - eller om man vil: kvedemos - men det falt ikke i smak.
Siden har vi ikke prøvd.
Det er i grunnen synd, for smaken forandrer seg og fantasien og kokekunsten utvikles stadig på vårt kjøkken.
Så vi burde kanskje prøve igjen.
Men akkurat i år har vi så mye annet i glass, på flasker og i fryseren. Og ikke å forglemme: I kjøleskapet.
På sett og vis spiser vi om kapp med naturens nedbrytende krefter.
I år blir det nok derfor kanskje ikke til noe med oss. Ellers har vi faktisk både en og flere ganger tenkt å gi kvedeeplene en ny sjanse.
Vi får heller eksperimentere for å komme fram til en mos vi liker. Blande inn vanlige epler kanskje?
Eller: Hvem vet. Kanskje gir kvedeplene helsebringende og styrkende saft? Til en sterkt konsentrert hjertestyrker om morgenen. Slik vi bruker svartsurbærene. Det har vi ikke prøvd. Ennå.
Vi - og spesielt familiens "gartner" og jordtrell - får vondt i sjelen når naturens gaver og grøde blir hengende ubrukte på trær, busker og ris.
Kvedeeplene er ikke noe fuglene forsyner seg av heller. Til og med de glupske rådyrene lar dem i fred.
Så selv om kvedeeplene er dekorative innslag i hagen, går vi derfor med stadig dårlig samvittighet over at vi ikke har brukt dem til noe fornuftig.
Men akkurat i år, virker det uoverkommelig.
Dessverre.
Men tanken er altså ikke forlatt.
I alle fall ikke helt.
9 kommentarer:
Hei! Litt synd å la de flotte eplene ligge slik under en busk! De er flotte å se på så mitt lille forslag er å ta de inn i en skål eller lag en blomsteroppsats... og nyt synet av de!!
Ingen dårlig idé, Sissel. Men det må skje senere. Jeg er nemlig av den oppfatning at blomster og andre pryd-"gjenstander" gjør seg best i hagen. Men når kulda kommer, ser jeg ikke bort fra at jeg følger ditt råd.
Kvede, det er jeg ikke kjent med, tror jeg må lese meg litt opp. Så synd at ingen likte moset, jeg synes det høres sån litt passe "eksotisk" ut, har litt sansen for "udde" smaker..
Det har jeg også, Mia. Sans for "udda" saker og smaker. Men kvedemosen ble i overkant bitter. Jeg har imidlertid ikke helt skrinlagt prosjektet, som du skjønner. Finner du gode oppskrifter under din lesning, så gi meg et tips.
Hei,
har akkurat lagd syltetøy av kvede med "vinterkrydder" - og det ble veldig godt på smak. Skrelte og skar bort kjernehusene (1150 g ferdig rensket frukt), kokte opp sammen med saft av 1 sitron, 450 g sukker og 4 dl vann. Hadde skrell og kjernehus av kvede, samt skallet av sitronen og krydder (1/2 splittet vaniljestang, 1/2 kanelstang, 3 nellikspiker og 8 kardemommekapsler) i et gasklede og la det på toppen av kvedene pannen. Lot koke 1 time. Tok ut "gasklede-klumpen" og prøvde å skvise ut mest mulig av saften i kledet. Syltetøyet i pannen hadde da fin smak, men for å få litt mer syltetøykonsistens, moste jeg det litt med baksiden av en øse. Hadde det så over i steriliserte glass. Kan anbefales!
Takk for opplysningen og oppskriften, Trude. Dette skal jeg prøve.
Hei:) De lagde nettopp kvede/eple smuldrepai på TLC norge..
Kveden ble rensket og fjernet kjerne på, kokt i sukkerlake i ca20-25min...blandet med epler og lagt i ildfast form med ett lag smuldredeig på toppen...
De brukte speltmel her...men det er vell valgfritt...
Smuldredeigen var 200g mel, 100 sukker og 100g smør, evt bland i litt havregryn...dette såg godt ut:) muligens at de strødde litt sukker på frukten oppi forma også, det fikk jeg ikke med meg.
Dette serverte de med en skvett fløte, ser for meg det er godt med vaniljeis også:)....bor i sone H5 jeg så kan vell bare glemme et Kvedetre i hagen:-(
Hei, Kristin. Jeg så de siste sekundene av innslaget, men fikk ikke med meg prosessen. Derfor: Takk for innspillet! Om kvede klarer seg hos deg vet jeg ikke, men jeg ville prøvd. Lykke til.
Hei. Jeg har vokst opp med bruk av kvede. Det essensielle er koketid. Ofte koker vi mos, gele og syltetøy to til tre timer, både for å få bort bitterstoffene, og for å få den dype fargetonen på geleen. Det må passes godt, siden frukten er pektinrik. Bruk gjerne frøene i gas kokt med syltetøy som har en tendens til å bli tynne. Ren pektin, og gammelt husmortriks. Hermetisert kvede til vaniljeis er en slager hos barna mine. Jeg har også smakt den i iranske fareshte-gryter med kjøtt. Fantastisk godt.
Legg inn en kommentar