Vinteren kommer stadig nærmere. Dette er trolig hva som venter.
Nei da, fullt så galt som bildet viser, er det ikke. Ennå.
Bloggside om hagedyrking. Av en amatør for amatører.
Kvedeeplene fungerer foreløpig som dekorasjon i hagen, men er spiselige og burde vært brukt.
Blomstene, knoppene og de ferskeste, mest saftige bladene og skuddene er spist. Det samme er blomstene og knoppene som skulle prydet blomsterertplanta i bakgrunnen.
På sommeren fikk vi nyte synet av de første gule rosene på rosebusken på gårdsplassen en stakket stund. Men så var det stort sett slutt.
Ikke slik at rosebusken ikke satte knopper mer, men de rakk ikke å springe ut.
Tidligere i sommer herjet vinden med dem og brekte av greiner med flere store knopper.
De fikk vi liten glede av, for de sprang ikke ut da de ble behandlet som avskårne, og satt i vann innendørs.
Og nå har rådyrene funnet vegen tilbake til oss. De tror øyensynlig at rosene står der for deres skyld. For at de skal ha lett adgang til lekkerhetene.
Og de lar seg ikke be to ganger. Ingen nøding er nødvendig der.
Nå har de spist samtlige knopper og blomsteranlegg - og alle bladene - på flere av stammene og greinene.
Som dessert - eller kanskje som forrett - har de mesket seg med samtlige blomsterertblomster og knopper. Og flere stengler.
Den gule rosa og blomsterertene er nære naboer, så grobianene har ikke behøvd å skifte fotstilling en gang, for å kunne legge i seg alt sammen.
Uten tanke for "gartneren" som sliter og strever for å gjøre det pent, og husets frue og de andre som skal nyte synet av de blomsterfagre resultatene av møyen.
Nei, hos disse firbente gjestene er empatien på nullpunktet. Hos dem er det bare "først til mølla" og å lange i seg som teller.
Tenk så hyggelig å ha rådyr i hagen, sier noen.
Jommen sa jeg smør!
I Overhalla er det en gulrotdyrker som har montert en kanon i jordekanten. Den smeller stadig vekk. Smellene skal holde de firbeinte slukhalsene unna.
Kanskje må jeg vurdere noe liknende?
Menneskehår og illeluktende væsker bare "ler" rådyrene av.
Er det noen der ute i hage-Norge som har gode råd?
Og da mener jeg virkelig gode råd.
De røde rosene blomstret villig i våres. Nå tar de en æresrunde før vinteren kommer.
Etter overdådig blomstring på våren og forsommeren, tok rosene i sørveggen seg en pause.
Men nå er de i gang igjen. Bortsett fra den stakkaren som rådyrene spiser av. Den skal jeg komme tilbake til.
De røde og rosa som står i bedet langs veggen, er riktig fine akkurat nå.
Også klatrerosene, som dessverre er plaget både av rustsopp og bladavfall, men som blomstrer rikt og villig likevel.
Ja, rustsoppen har bredt seg til de rosa rosene også. Det er jeg litt overrasket over for disse plantene har stått ved siden av klatrerosene i et par tiår uten å bli smittet. Men i fjor så jeg de første tegnene, og i år er det påtakelig.
Jeg prøver å unngå å bruke kjemisk bekjempelse, men bruker sekatøren, friserer og fjerner syke plantedeler. Blader på bakken blir ryddet bort flere ganger per uke. Men det monner ikke. Så i stedet for å fokusere på det som ikke er så bra, velger vi å glede oss over blomstene.
De er er i alle fall praktfulle og gir oss mange gleder.
Og klatrerosene kan som sagt - hvis de oppfører seg slik de pleier - sette nye knopper og glede oss til langt utpå vinteren.
De er det ikke så mange av vekstene i hagen som kan måle seg med.
Gressløken er nå der den hører hjemme på denne tiden: I fryseren.
Den smaker gressløk, heldigvis.
Man kunne jo frykte at alt regnet ville fjerne eller svekke den friske, litt skarpe løksmaken og gjøre løken vassen og smakløs, men nei.
Smaken er på plass, selv om den nok er skarpere og bedre når været er bedre.
Vi bruker relativt mye gressløk. Både i vekstsesongen og når vi må hente opp fra fryseren.
I eggerøre er gressløken en selvskreven ingrediens - selvfølgelig, men vi bruker den også i fiskesuppe, lapskaus, potetsalat, grønn salat og potetstappe - både kjøpt og hjemmelaget. Og til en rekke andre ting.
Som f.eks. til pålegg. Eller tilskudd til pålegg.
Sammen med syltet rødbete smaker det godt enten de to ligger på toppen av leverpostei eller rett på brødskiva.
Og så hender det at vi lager ost av sur melk. Ikke mye, men slik at det varer noen dager.
Om nødvendig ved hjelp av løpe får vi alle ostestoffene ut av melka. Dem presser vi mest mulig myse ut av, før vi blander inn litt rømme og smaksetter med salt og f.eks. gressløk. Mye gressløk.
Hva man liker, er en smaksak, men kjøkkenskriveren som driver med dette, synes det er godt - og dessuten morsomt og interessant.
Etter at vi snauet flere av gressløktustene, tok det bare noen få dager før nye strå tittet opp.
Gressløken tåler det meste. Bare ikke å bli dratt i slik at de ørsmå løkene slipper jorda. Da visner de selvfølgelig, så når man høster gressløk, må man bruke saks. Ikke "latmannsmetoden" som jeg har sett noen anvende.
Behandler man gressløken pent og forsiktig, har man et godt og anvendbart "krydder" til "evig" tid.