Fotos: Kow d.e. 2021 ©
Ikke pent, men forhåpentlig effektivt. Vi håper at grevlingen mister motet og går et annet sted.
Navnet grevling må bety den som graver. Og det gjør grevlingen. Og helst graver den i vår hage. Og aller helst på vår plen.
Oldenborrelarver?
Eksperter på universitetet på Ås mente i sin tid at grevlingen lette etter oldenborrelarver på plenen vår. Teorien var at en sverm oldenborrer måtte ha gravd ned eggene sine i plenen, og at det var larvene fra disse eggene som var målet for grevlingens gravevirksomhet. Oldeborrelarver skulle visstnok være en delikatesse for grevlinger.
Jeg kan ikke gjendrive teorien. Og ikke bekrefte den heller. Men den virker lite sannsynlig. For oldenborrelarver beiter på gressrøttene slik at plenen får døde flekker. Men vår plen har ikke - og har aldri hatt - slike skader.
Årvisse ødeleggelser
Grevlingen kommer til oss og ødelegger plenene hvert år. "Familiens gartner" har brukt mangfoldige timer med å reparere grevlingens herjinger for så å oppleve at grevlingen kommer tilbake og fortsetter med ødeleggelsene. Reparasjon av plenene er et Sisyphos-arbeid.
Hva grevlingen leter etter - og finner - på vår plen, er altså uvisst. Kanskje er det meitemark? Kanskje er det noe annet?
Vanskelig å hindre
Når vi ikke vet hva som lokker, er det vanskelig å sette inn mottiltak. Bortsett fra å dekke til de tilsynelatende mest forlokkende områdene i de periodene hvor grevlingen er mest aktiv.
Vi har prøvd mange metoder og mange stengsler. I år forsøker vi med netting. Forhåpentlig holder den grevlingen borte.
Skjønt, hvem vet. Grevlingen har kraftige poter og skarpe klør. Netting er kanskje ingen hindring for en sulten grevling som værer en lekkerbisken i vår plen.
Og kanskje går grevlingen bare utenom. Nettingen dekker bare en liten del av plenen. Og grevlingen er en luring. Det har den bevist mange ganger.
Det skal derfor bli spennende å se om vi endelig har funnet den ultimate løsningen på grevlingplagen i vår hage. Det ville ikke være en dag for tidlig.
2 kommentarer:
Tror den graver etter mark og snegler. Vi har grevlinghi rett nedenfor tomta. Ikke rotet hos oss før i fjor, da den romsterte flere ganger i et bed. Etter at den ble tatt på fersken en natt tidlig i vår oppå vedstabelen, og ramlet ned med et brak av vedkubber, har vi ikke sett snurten til den.
Det tror jeg også. Oldenborrelarver er mindre sannsynlig i vårt tilfelle. Nettingen som jeg har lagt ut, ser ut til å ha virket. Ingen ødeleggelser to siste døgn på øverste plen. På den nederste plenen har den imidlertid vært. Vi har den nok derfor dessverre vandrende i området.
Legg inn en kommentar