Klikk på bildet for å se større versjon
Bjørnebærene er saftige og søte, men plukk dem ikke før de er ordentlig modne.
Sesongen for de øvrige bærene er over. Nå er det bjørnebærenes tur.
Buskene er fulle av kart, og noen bær er allerede modne.
Vi plukker inn og fryser ned.
I tillegg får barnebarna plukke det de har lyst på.
De yngste fem er i alderen åtte til tre år. De plukker på den busken som ikke har torner. De øvrige prøver vi å holde dem vekk fra for der stikker de seg til blods.
De med torner er rotskudd fra min mors hage i Sarpsborg.
Den torneløse er kjøpt i et gartneri. Den har vært torneløs og båret rikelig i ti års tid.
Bære rikelig gjør den ennå, men nå dukker det opp rotskudd med torner.
Og de får leve, for buskene med torner får like mange bær som de uten, og alle bærene er store og saftige. Det er ingen forskjell på utseendet, smaken eller kvaliteten.
Bjørnebær som ikke er skikkelig modne, smaker ikke godt. Man bør derfor være tålmodig og vente til de er modne.
Om de er modne, kjenner man på at de er myke - og ser man på fargen som skal være dypt blå eller svart.
Å ta en tur i hagen og spise saftige, modne bjørnebær rett fra busken er en nytelse som vi ofte unner oss.
Vi har allerede startet sesongen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar