tirsdag 24. september 2013

Knutekål - den egentlige kålrabi

Foto: Kow d.e. 24092013 ©
Klikk på bildene for å se større versjon 

Lite kjent og altfor lite brukt. Knutekål bør hjelpes inn i norske kjøkken.

Det er ikke så mange folk i verden som kaller kålrot for kålrabi.
Vi nordmenn skiller oss ut der. 
I Sverige og Tyskland - og delvis også i Storbritannia -  bruker de ordet kålrabi som betegnelse på knutekål.

Lokalt
Søndag var vi på et marked som ikke heter noe mindre ambisiøst enn "Friske, frodige, fantasifulle Frogn".
Markedet lever opp til navnet.
Det er mye å se - og kjøpe.
Både lokalt håndarbeid, lokal bakst og lokalt dyrkede blomster og grønnsaker.
Vi kjøpte oss en rød-fiolett, fin, fristende knutekål fra Thoresen gartneri som holder til i Havsjødalen i Nordre Frogn.


God grønnsak
Knutekål (Brassica oleracea gongylodes) er en god og anvendelig grønnsak
Den minner litt om både nepe og kålrot, men er litt mildere i smaken.
Utenpå kan knutekål være rød-fiolett eller grønn.
Inni er den hvit.
Etter at den er skrelt, kan den spises rå, kokt eller stekt.
Knutekål passer til alt det kålrot passer til - og litt til.
Altså både til fisk og kjøtt.
Eller den kan spises som snacks.
Knutekål er etter sigende rik på C-vitamin, men har få kalorier.

Ikke for store
Når noe selges til stykkpris, kan det være fristende å velge et stort eksemplar.
Når det gjelder knutekål, er det ikke sikkert at det er så lurt.
Store knoller kan være treene.

Mye ut av en knoll
I dag skal vi dele vår knutekål i tre og spise til lettsaltet torsk.
En tredel skal vi raspe.
En tredel skal vi dele i staver og smørdampe.
Og en tredel skal vi skjære i terninger og steke.
Forsiktig.
I tillegg skal vi ha poteter - og altså fisk.
Det holder til to voksne, relativt finspiste personer.

Ingen kommentarer: