tirsdag 3. august 2021

Blåbær på tomta

 
Foto: Kow d.e. 2021 ©

Saftige blåbær fulle av antioksidanter. Godt og sunt.
 
På østsiden av huset har vi en fjellknaus og en skograbb som er del av vår tomt. Der vokser det trær - og blåbær. Norske blåbær!

De fleste blåbærene står i et tynt lag av jord og mose oppe på fjellknausen. I tillegg står det noen i skogbunnen. Men det er det riset som står på fjellet, som bærer mest.

Ikke mye, men dog ...
Skjønt, mest. Det er ikke rare avlingen, men noen krus blir det jo selv om det varierer fra år til år.

I år var det nesten ikke blomster å se. Ikke kart heller. Men modne blåbær er det. Ikke overvettes mange, men i alle fall slik at "familiens gartner" kan stikke bortom på en inspeksjonsrunde og plukke såpass at han blir blå på leppene og tennene.
 
Og hvis det faller seg sånn, plukker han nok alt og tar det må kjøkkenet.
 
Sunt
Blåbær er en vitaminbombe. Om det er ekspertene enige. 
 
De inneholder, som sagt, antioksidanter (antocyaniner, flavanoider), men også A- og C-vitamin samt mineraler, f.eks sink, og fiber og fruktsyrer.
 
I følge folkemedisinen regulerer tørkede blåbær diare, altså "løs mage". Men paradoksalt nok mener den samme folkemedisinen at ferske blåbær er bra mot forstoppelse fordi de aktiverer tarmen.

Man får prøve seg fram og gjøre sine erfaringer. Å innta blåbær er under enhver omstendighet sunt!
 
Ut og plukk
Ingen grunn til å la blåbærene stå å tørke inn eller råtne i skogen altså. Og skulle du ha så mye blåbær at du kan lage syltetøy, får du en smakfull og velegnet smakstilsetning til vafler eller pannekake. 

Pannekake med blåbærsyltetøy er en tradisjonell godbit som alle nye generasjoner bør få stifte bekjentskap med. Syns "familiens gartner" som mener at det er viktig å ta vare på tradisjoner.

Så ut i skogen og plukk, hvis du ikke er like heldige som oss som har blåbær i hagen like utenfor stuedøra.

Ingen kommentarer: