søndag 22. august 2021

Lammeøre - god å ta på, fin å se på


Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
Klikk på bildene og se større versjon!
 
Lammeøre er fine å se på og gode å ta på.
 


Blomstene er spesielle. Syns man ikke om dem, kan man jo bare klippe dem bort - eller redusere antallet. Da hindrer man også frøformering.
 
 
Lammeøre (Stachys byzantina) er en plante som de fleste nok har for bladverkets skyld. Bladene er fine å se på og myke og gode å ta på.
 
Eksotisk
Lammeøre skriver seg visstnok fra Asia, eller mer spesifikt fra området rundt Armenia, Iran og Tyrkia. Det er altså i utgangspunktet en eksotisk plante i vår del av verden.
 
Skjønt, de av oss som liker å ha noe egenartet i hagen, setter sikkert pris pris på de spesielle blomsterstandene også. Selv om de nok er mer egenartede enn vakre. De små lilla blomstene sitter godt skjult inne i de grå dekkbladene. Så det er mer formen enn blomsterfargen som er iøyenfallende - og interessant.
 
Sprer seg lett
Lammeøre sprer seg ved frø og formerer seg lett. Frøene trenger minimalt med jord for å spire. De vokser f.eks. opp mellom belegningssteinene på gårdsplassen. Artsdatabanken mener likevel at den representerer lav sprednings- og forurensningsrisiko. Den er derfor verken uglesett eller svartelistet -
ennå.
 
Den har dessuten kraftige jordstengler som danner nye planter.  Vil man spare seg arbeidet med å begrense den ved å fjerne røtter, bør man plante den på et sted hvor den ikke har fri adgang til omgivelsene.

Herdig og vokser over alt
Min erfaring er at lammeøre vokser i all slags jord og i alle lysforhold. Den tåler sol, og den tåler skygge - i alle fall halvskygge.

En liten ulempe ved lammeøre er at de eldste bladene lett visner og blir brune og stygge. Vil man ha en pen, dekorativ plante og orden i blomsterbedet, må man derfor plukke av visne blader fra tid til annen. Det er lett gjort og ingen stor jobb.
 
På hageprogrammer på er lammeøre brukt av hagedesignere. Det er m.a.o. en plante som er "in". I hagelitteraturen er den dessuten beskrevet som en plante som er spesielt velegnet for steinbedet. 
 
Minas favoritt
Vi har en stor lammeøreplante i rosebedet. 

Der skulle den naturligvis ideelt sett ikke stått. Når den likevel står der, skyldes det at vårt barnebarn, Mina Amanda, for 12-13 år siden hadde sterk forkjærlighet for planta med de myke bladene. Hun nedla absolutt forbud mot at  planta ble fjernet. 

Og etter som "familiens gartner" er svak for sine barnebarn og har vanskelig for å si nei til deres ønsker, ble lammeøreplanta stående. Og den står der den dag i dag. 

Skal formeres
Og der skal den få stå. Selv om noen av rotstenglene skal bli jordet i et annet bed neste vår når rosebedet skal bli ryddet.

Det vil si: Så sant "familiens gartner" fortsatt er i arbeidsfør form når den tid kommer, og kan fortsette å glede seg over å arbeide med og fornye hagen.
 

1 kommentar:

Villrose sa...

Ja, det er en plante man får lyst til å klappe på hver gang man går forbi. Var redd jeg hadde mistet mine denne harde vinteren. Tok evig lang tid før de viste tegn til liv på de to stedene jeg har den. Enig med barnebarnet ditt! Passer kjempefint sammen med roser :)