mandag 2. august 2021

Blomkarse

 
 Fotos: Kow d.e. 2021 ©
 
To  frø fra fjorårets avling, ble sådd i den grunne potta på veggen. Begge frøene har spirt og dannet planter.

 
Den ene planta har gule blomster med  vakre røde tegninger.
 

 
Den andre har rød-orange, ensfargede blomster. 
 

Blomkarse (Tropaeolum majus) er en fin plante. Den er dekorativ, og blader, stengler, knopper og blomster - ja, alt - kan spises.

Vi stikker gjerne noen frø ned i urnene hvor pelargonene står. Som regel kler blomstene hverandre, og plantene lever i "fredelig sameksistens"

Mye bladverk
Men har urnene fått en spesielt næringsrik jord, kan det bli veldig mye store blomkarseblader og relativt færre blomster. Blomkarse bør m.a.o. ikke ha det for godt. Den må ha "følelsen" av at den bør sette blomster og dermed frø, for å sikre etterslekten.
 
I år er det blitt usedvanlig mye bladverk på de plantene som står i urnene sammen med pelargonier. Det kommer nok av at "familiens gartner" laget en spesiell næringsrik jord til pelargoniene som var relativt små og svake.
 
Foreløpig er det få blomster, men de kommer nok når bare august måned kommer i gang for alvor.
 
Vakre blomster
De to blomkarsefrøene vi satte i den grunne potta på veggen ved inngangsdøra, har imidlertid blitt til planter som nå blomstrer. Gule og røde blomkarseblomster lyser mot den mørkbeisede veggen.
 
Selve plantene er ikke lubne og frodige. Det har de det antakelig for mørkt til. Og for lite jord. Men blomstrer gjør de. Og setter stadig nye knopper. Og det er bra, for hver blomst står ikke så lenge før den visner og går i frø.
 
Frøene plukker vi av. Noen spiser vi i grønne salater, noen legger vi i lake og bruker som kapers, og atter andre legger vi til tørking. Dem skal vi bruke som så-frø neste år.
 
Slik sluttes livets sirkel.


Ingen kommentarer: