tirsdag 17. august 2021

Oregano

Fotos: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
 
Oregano-plantene har invadert steinbedet. 
 
 
Og dette er egentlig - eller skulle være - en stikkelsbærbuske, men her har oregano-tua som selv har slått seg til her, satt seg fore å ta knekken på stikkelsbærene. Den fortvilte stikkelsbærbuska kan skimtes til høyre i bildet.
 

Oregano er en dekorativ, blomsterrik staude og en velsmakende krydderurt.
 
Krydderurten oregano (origanum vulgare) ble alminnelig kjent i Norge da pizzaen kom til landet på 1960-tallet. Kjent for hvermann ble den da TV-kokken Ingrid Espelig uttalte ordet med tydelig trykk på e'en på 70-tallet.

"Pizzakrydder"
Men oregano - eller bergmynte og kung som den heter på norsk -  har eksistert i Norge i uminnelige tider. Den fins vill mange steder, og den fantes allerede før pizzaen kom i mange norske hager uten at eierne høstet den og visste hva den skulle brukes til.
 
Oregano brukes gjerne tørket og smuldret. Men kan også brukes fersk. Både blader og bomster kan spises. Oppklipte friske blomster er f.eks. fine som "pynt" i grønn salat.

Ellers er ikke anvendelsesområdet særlig stort. Oregano passer kanskje best i italienskinspirerte retter som pasta, på pizza og i ost-, tomat- og kjøtt-retter. Oregano i kjøttdeig gir f.eks. en lett pikant og "eksotisk" smak.

Kurerer tannverk og dårlig mage?
Som når det gjelder de fleste urter i kjøkkenhagen, mener folkemedisinen at oregano har undergjørende effekt og kurerer visse lidelser. F.eks. tannverk. Man skulle tygge på bladene og så ble tannverken borte.
 
Og hvem vet. Mange urter inneholder desinfiserende stoffer.
 
Den kjente urtelegen Nicholas Culpeper som levde på 1500-tallet skal ha ment at te trukket på oregano hjelper mot dårlig fordøyelse, gir økt appetitt og lindrer hoste.
 
Som sagt: Hvem vet. "Familiens gartner kan imidlertid ikke bekrefte dette. I løpet av sin relativt lange levealder har han drukket mange kopper med oregano-te uten at fordøyelsen er blitt bedre. Den er like dårlig og kranglete som den alltid har vært.
 
Sprer seg voldsomt
Bergmynte eller kung - altså origanum vulgare - er en vakker staude og et pikant krydder. Det kan fastslås. Den forsvarer derfor uten diskusjon sin plass i hagen - både i staudebedet og i kjøkkenhagen. Men den sprer seg fort og voldsomt.

Sår eller planter du oregano, skaffer du deg samtidig en del ekstra arbeid. Men er du enig med "familiens gartner", syns du at det er verdt innsatsen.

Ingen kommentarer: