mandag 23. august 2021

Rogn - en upålitelig værmelder

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
         Klikk på bildene og se større versjon!

Rogna har massevis av røde rognebær. I følge gammel folketro forteller det hvordan snøhøyden blir kommende vinter.


Men her - mellom furuene - 6-7 meter unna står en annen rogn helt uten bær. Hvilken av disse trærne har rett når det gjelder snømengden til vinteren?
 
 
Rognebær har i uminnelige tider vært brukt som værtegn. Men hva de varslet har det vært uenighet - eller i alle fall uklarhet - om.
 
Mye eller lite snø?
"Mye rognebær varsler en våt høst," mente noen. 
Andre var overbevist om at lite rognebær gav en dryg snøvinter. Og at mye rognebær ville gi lite snø. Forklaringen skulle være at rogna ikke ville bære to bører samme år.

Andre mente det stikk motsatte. De mente at hvis rogna bærer masse bær om høsten, skal det bli masse snø kommende vinter.

Hvilket tre skal vi tro på?
Hos oss er vi derfor nå i et dilemma. Vi har en buske som bugner av bær og et rognetre med flere stammer som står helt uten bær.
 
Kan vi da forberede oss på en kald vinter med barfrost? Eller en kald vinter med dyp snø?

Eller en mild vinter med mye snø eller en mild vinter uten særlig snø i det hele tatt?

Eller blir vinteren både mild og kald, og både snørik og snøfattig?

Ofte litt av hvert
Ingen av alternativene er usannsynlige. Heller ikke blandinsalternativet. Det er slike vintre vi ofte har her ved Oslofjorden. 

Uker med linne og uker med holke og perioder med dype snødriver hvor vi må vampe i snø til og fra postkassa, og hvor bilen står i garasjen uten å kunne komme ut før et barnebarn, en sønn eller en svigersønn forbarmer seg over de gamle og blåser snøen ut av oppkjørselen med snøfreseren.
 
Snø er innevær
Tiden da "familiens gartner" selv kunne måke bilvei ut av gårdsplassen er over. Når snøen faller, fyrer han i ovnen og koser seg med bøker og aviser og tar sin daglge tur på ergometersykkelen i "biblioteket".
 
Når årsskiftet er passert, tenker han på alt han skal gjøre i hagen når våren og sommeren kommer. Og ikke minst tenker han på alt han skulle gjort i fjor, men som det aldri ble tid eller ork til.

Når varmen og lyset og de lange dagene kommer, skal ha ta det tapte igjen. Det tenker han i hvert fall. Hvert eneste år.

Men så var det det med rognebærene, da. Varsler de en lang, kald og kanskje snørik vinter eller blir det tvert i mot  mildt og vått med mye is og hålke slik at en gammel mann må holde seg inne for ikke å bryte armer og bein?

Det skal bli spennende å se!

Ingen kommentarer: