søndag 8. august 2021

Rosa rugosa

 
Fotos: Kow d.e. 2021 © 
 
Først masse rosa blomster, deretter masse helsefremmende nyper.

Dekorative nyper som er sunne c-vitaminbomber. Men også en trussel mot norsk natur.

Vi har en del eksemplarer av arten rynkerose, eller rosa rugosa. De er dekorative, men danner en masse nyper fulle av høypotent frø. 

De sprer seg derfor i naturen  - utenfor hagegjerdene og utenfor kontroll. Artsdatabanken mener at de representerer svært høy sprednings- og forurensningsrisiko og har stort invasjonspotensiale. Det er derfor i dag forbudt å plante rosa rugosa.
 
Sunn og god
Det er synd, for rynkerose er en fin prydvekst så lenge den holder seg i hagen. Den er pen å se på, og de store, blanke, røde nypene er fulle av c-vitaminer. 
 
Under, og i årene etter, krigen plukket folk nyper. Noen ble brukt i fersk tilstand til te, syltetøy og suppe, men de man ikke kunne spise umiddelbart, ble tørket og tatt vare på. Man fjernet frøene, tørket nypekjøttet i stekovnen eller i stekepanna og oppebevarte de tørkede nypene på glass. Slik hadde man tilgang til c-vitaminrike ingredienser i lange mørke - og kalde - vintermåneder.
 
Hvis vi som har rynkeroser i hagen, ble flinkere til å plukke og bruke de c-vitaminrike nypene, ville vi bli et sunnere folk, og faren for forvilling ville gå ned.  Men nok ikke bli borte.

Utfordring for "grønne" personer
Nypene er lette å plukke, men man må fjerne frøene, og det kan være en jobb som mange viker tilbake for i dagens samfunn hvor alt skal kjøpes ferdig i butikken. 
 
Men for alle "grønne" som vil leve mer i pakt med naturen, burde dette være en overkommelig anstrengelse. Alle - gamle, men ikke minst unge - naturelskere og naturvernere er hermed utfordret.

Fjerne nyper
Men selv om man ikke spiser nypene, bør man ikke la dem henge til frøene sprer seg. Nyper fra rynkerose bør plukkes eller fjernes ved beskjæring av plantene, og kastes i restavfallet eller deponeres på innleveringsplasser for hagerømlinger.
 
Unge kvister blomstrer og bærer flere nyper enn tilårskomne. Paradoksalt blir det da slik, at jo mer man beskjærer og fornyer, jo flere nyper blir det. Hvis man derfor tåler noen gamle stammer og kvister, får man færre blomster, men også færre nyper.

Dette vil ikke løse spredningsproblemene, men vil redusere spredningen i samsvar med prinsippet: Alle monner drar.
 
Beskjære før skolen begynner
Vi har rosa rugosa i tomtedelet mot vegen. Der står den utsatt til. 
 
Vegen er skoleveg og elevene som går der, napper gjerne av en rød fristende nype, splitter den og slipper "lusene" - dvs. frøene - ned over ryggen på medelever. Dette har barn gjort til alle tider.
 
Men det bidrar til spredning av frøene. "Familiens gartner" skal derfor beskjære rynkerosene og fjerne flest mulig av nypene, før skolene kommer i gang.
 
Hagerømlinger
Avskjæret deponeres i kommunens container for hagerømlinger. Slik bøter vi litt på den dårlige samvittigheten vi har, fordi vi har rosa rugosa og flere andre potensielle hagerømlingeri hagen.
 
Men da vi anla hage, fantes det ikke noe sånt som svartelistede planter. Og etter som "familiens gartner" er en svoren tilhenger av tradisjoner, fins det en del tradisjonsbærende planter i vår hage. Planter som i generasjoner har pyntet norske hager, men som i dag er uønsket - eller til og med forbudt.

Som f.eks. rynkerose, dvs. rosa rugosa.

Ingen kommentarer: