onsdag 4. august 2021

Pelargonier

Fotos: Kow d.e. 2021 ©

"Huset frue" liker "Dronning Ingrid". "Familiens gartner" har derfor laget mange av dem.
 

 Selv foretrekker han røde pelargonier som han mener står ekstra bra til det mørkbeisede huset.
 
 
Hver vår lager "familiens gartner" mange nye pelargonier.

Han tar stiklinger som han setter i vann til de har dannet røtter, for deretter å plante dem i potter.

Når temperaturen blir slik at inneplanter kan settes ut, planter han årets stiklingsformerte planter i urner og større potter hvor det er plass til såpass med jord at han slipper å vanne hele tiden.

"Husets frue" liker best "Dronning Ingrid" som imidlertid er en litt sart plante. De lett rosa blomstene tåler regn dårlig.

Så mange som mulig av dem har derfor fått plass under tekskjegg og tak. Men noen har måttet ta til takke med ståplass uten tak over. Etter regn må de plukkes og pyntes for å se presentable ut.

De røde pelargoniene derimot tåler en omgang regn. De visner også etter hvert selvfølgelig, og visne blomster må plukkes, men de blir ikke så lett stygge og medtatte av regnet. De kan derfor uten problemer stå i potter og urner rundt om ved inngangen, på gårdplassen, på terrassen, ved hushjørnet osv.

Pelargonier må tas i hus når høsten og nattefrosten kommer. Det er derfor praktisk å ha dem i potter og urner hvor de kan overvintre.

Noen står imidlertid i så store urner at de må pottes om for at det skal bli plass til dem innendørs - i vedskjulet, i biblioteket eller i gjesterommet.

Dersom noen ikke overlever vinteren, er det ikke så farlig. For kommende vår, tar "familiens gartner" nye stiklinger og lager nye planter hvis helsa og kreftene strekker til.

Å formere pelargonier med hjelp av stiklinger, er ikke en jobb, men en hobby drevet av interesse. Og da er det merkelig hvor mye man orker.

Ingen kommentarer: