onsdag 18. august 2021

Høsten er her

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©

Mispelen forteller med et språk som ikke er til å misforstå: Høsten er her.
 
Sommeren er over. 

Ikke slik at det ikke kan komme varme, solrike dager, men døra er så avgjort åpnet for en ny årstid.

August skulle egentlig være en sommermåned, men den augustmåneden vi nå er inne i, er både kjølig og våt.

Skjønt ikke så våt som meteorologene vil ha det til. I alle fall ikke på våre kanter. Flere av de styrtregnmeldingene vi har fått, har vist seg overdrevne. Og flere ganger når vi er lovet regn, har vi - og plantene i hagen! - ikke fått en dråpe selv om det har øst ned bare 3-4 kilometer borte.

Men høstlig er det. Og kjølig. 13-14 grader om kvelden er ikke mye. Og tjukke, tunge skyer seiler over himmelen og skygger for sola.

Vil de mange tomatkartene rekke å bli modne? Og hva med bjørnebærene? De er visst modne allerede i Skjeberg noen mil lenger sør, har vi fått høre. Men her er det bare kart. Masser av kart.

Bringebær, rips og solbær er i hus og er syltet og frosset ned, men stikkelsbærene ble det ikke mange av. De få som kom - og fikk henge til de modnet - spiser vi rett fra buskene. De er søte og gode, både de blå og de gule, men altså sørgelig få.

Men svartsurbærene er flotte i år - og mange. De skal nå i høstes. Det er trolig hagens sunneste bær.

Blomstene i alle urnene og pottene vi har rundt omkring, står ennå i fullt flor. Men "familiens gartner" har allerede begynt å tenke på at de skal tas inn. Planter skal pottes om. Jord skal tas ut av urnene og over i sekker hvor den skal oppbevares til neste år.

Og det skal finnes plass til plantene innendørs. Det er ikke "bare bare". Det er trangt om plassen. I skjulet konkurrerer plantene om plassen med ved og redskaper og mye annet som familien har samlet på seg i årenes løp, og som vi sikkert får bruk for. Noen planter må kanskje ofres. Det sårer hjertet til "familiens gartner", men hva skal han gjøre?
 
Skjønt, noen planter får jo plass i  "biblioteket" hvor "familiens gartner" sitter og fyrer og leser i den kalde tiden på året. I gjesterommet kan vi også ha et par når det ikke er noen barnebarn med allergi som skal overnatte. Så helt håpløst er det ikke. De fleste skal vi nok få overvintret.

Foreløpig er avviklingen av hagesesongen på planleggingsstadiet. Men mispelens høstfarger forteller sitt tydelige språk. Høsten er her - eller i alle fall i rask anmarsj.

Det er bare å forberede seg - entalt og praktisk!
 
 

Ingen kommentarer: