mandag 16. august 2021

Svartsurbær - en helsebombe

Fotos: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©

Svartsurbærbuska bugner av store, svarte, saftige bær fulle av antioksidanter. (Klikk på bildet.)



Her er mye sunnhet samlet på en grein. Noen blader begynner allerede å få høstfarger.

 
I fjor tok svartsurbærbuska et hvileår. De få bærene som den bar, tok fuglene seg av.

I år tar den sitt monn igjen. Det er massevis av store, svarte, saftige bær fulle av vitaminer og  antioksidanter. 

"Fersking" i norske hager
Svartsurbær (aronia) har ingen lang tradisjon i norske hager. Buska ble innført til Europa først i forrige århundre, altså på 1900-tallet.
 
Noen mener å ha lest at svartsurbærene er giftige. Det er de ikke. Men de er bitre og smaker ikke godt før de er varmebehandlet eller fryst. Eller begge deler. De blir faktisk bedre av å få en tur i fryseren før de blir kokt og brukt til syltetøy, saft - eller shots. Men selv etter en slik kur, kan de trenge å få tilsatt søtningsstoff - enten sukker eller kunstig søtningsstoff.

Tvert imot å være giftige, eller skadelige på annen måte, er bærene meget sunne og velgjørende. De brukes i mat og medisiner - og som styrke- og helse-drikk.

Ekstremt sunne
Årsaken er at svartsurbær inneholder stoffer som tilsynelatende motvirker framvekst av ondartede bakterier, f.eks. i urinvegene. Bærene er m.a.o. usedvanlig sunne - spesielt for eldre.

Selv har "familiens gartner" tidligere laget syltetøy og saft av svartsurbær. Han koker bærene lager saft og "styrkedrikk" av det meste av safta, og koker syltetøy på bærrestene og den safta som er igjen.
 
Styrke-shots
Saft og syltetøy bruker han på vanlig måte, og "styrkedrikken", som er konsentrert og sterk, drikker han som shots av drammeglass. En shot per dag om morgenen før maten.  

Mange lar svartsurbærene henge og håper at fuglene vil rydde opp. De vet trolig ikke hva de går glipp av.

Hvis de visste sitt eget beste, ville de plukket svartsurbærene og brukt dem. For svartsurbærene er noe av det mest helsebringende som man kan tylle i seg.

Og har man først bærene i hagen, er det bare initiativ og ork som skal til. Gratis er det også. Og sunt. Meget sunt! 
 

Ingen kommentarer: