mandag 30. august 2021

Sukkerertene blomstrer igjen

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
  Klikk på bildet og se større versjon! 

Sesongen er ikke over ennå. Sukkerertene blomstrer og planlegger ny avling.

Sukkerertene blomstret første gang i begynnelsen av juli. Da de i midten av måneden hadde dannet en lang rekke fine sukkererter, kom rådyra og spiste opp både ertene og de mange lovende blomstene.
 
Da trodde vi en stund at sukkertertdyrkingen var over for i år.
 
Men heldigvis kom det nye blomster - og etter hvert nokså mange, fine, velsmakende sukkererter som ble høstet og spist etter hvert for å sikre at de havnet i de rette magene.

Så sluttet plantene å blomstre. Bladene gulnet, og alt tydet på at  høsten var kommet, og at plantene i plastdunken hadde gjort sitt for i år.

"Familiens gartner" lot likevel plantene få vann. Når han vannet tomatene, paprikaen, gressløken og melonplanta og alle pelargoniene, gav han også sukkerertplantene vann i tilfelle de skulle ha mer på lager.

Og det har betalt seg. Nå er det dukket opp friske grønne blader og lovende hvite blomster blant det mer eller mindre visne bladverket.

Sukkererter bruker ikke lang tid fra blomst til velutviklet belg. Muligheten for at vi skal få en ny omgang med sukkererter før mørket og nattekulda tar over, er derfor absolutt til stede.

Og "familiens gartner" har på ny fått bekreftet at man ikke skal være altfor rask med å rive opp tilsynelatende visne planter og rydde bed og urner.

Plantene følger sin egen kalender - og sine egne rutiner. De må derfor selv få bestemme når sesongen er over.

Å rive opp og klippe ned og rydde bort kan vi vente med til våren.

Den jobben forsvinner ikke, og den er det ingen som tar fra oss, om vi utsetter den. Det er i alle fall helt sikkert!


Ingen kommentarer: