tirsdag 31. august 2021

Første tomaten moden

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
 Klikk på bildet og se større versjon!  

Flere tomatkart rødmer, men dette er den eneste som er fullmoden - foreløpig.
 
 
" -- For første Gang, for første Gang" det giver mangen Smaating Rang," skrev Wergeland.

Og det har han rett i.

Ta en liten tomat som eksempel. 
 
En liten tomat som henger blant en masse andre tomater, men er den eneste som er blitt moden av seg selv etter naturmetoden. Det er en milepæl og en begivenhet. Fordi den er først. Og gir løfte om flere.

De andre tomatene er lovende, men de er kart. Umodne, altså. Og det har de vært en stund. Og husets frue og "familiens gartner" lurer på om de i det hele tatt rekker å bli modne der de henger.

For det begynner å bli kaldt om natta. Og enkelte dager er grå og kjølige. Og så blåser det. Ganske friskt og kaldt. Fra tid til annen.

Så utsiktene er ikke de aller beste.

Da "familiens gartner" fylte 80 år for fire år siden, ble han spurt om han ville ha drivhus.

Det har han alltid ønsket seg. Men han takket nei. Hans syns at han var blitt for gammel.

Siden har han angret på at han ikke sa ja. I drivhus ville tomatkartene vært modne forlengst. Og der kunne han begynt hagesesongen mens det ennå var for kaldt ute.

Og der kunne han ha innbudt fruen i huset til å plukke modne, søte tomater i drivhusets lune varme i stedet for å studere grønne kart på den forblåste terrassen og lure på om man like godt skal ta med kartene inn og modne dem på kjøkkenveggen.

Men vi venter litt. For det er rødfarge å spore på flere av kartene nå. Og kanskje blir det mer "indian summer". 

Men kommer september med kjølig høstvær og lite sol, kan vi ta inn tomatkartene da. Da kan vi klippe hele greiner å henge på veggen. Det har vi gjort før, og det har gitt oss røde tomater.

Men blir ikke alle røde, så kan vi vel bruke dem fordi om de er grønne?
 
I filmen "Green Tomatoes" serveres friterte grønne tomater som spesialitet på Whistle Stop Café. Og mange anser syltede grønne tomater og grønt tomatsyltetøy som en delikatesse.

Problemet er at grønne tomater inneholder solanin. Man skal spise mye for å bli alvorlig skadet, men man kan få tung pust, magesmerter eller diaré. Og "familiens gartner" har mange nok og store nok problemer med fordøyelsen fra før. Han ønsker ikke å  skaffe seg flere.

Så både han og husets frue venter utålmodig på at tomatene skal bli modne. Og foreløpig gleder de seg over den første.

Som er tatt inn, og spist. Den ble delt i to. En halvdel til husets frue og en til "familiens gartner". Og bitene ble fortært som en høytidelig handling.

Nesten som en høsttakkefest i det små.

Nå venter de på resten.


Ingen kommentarer: