torsdag 5. august 2021

Agapanthus

 
Fotos: Kow d.e. 2021 ©
 
I de to urnene til venstre står det agapanthus. Blomsterstilkene er mange, men er blitt usedvanlig høye  i år. 


 
 
Blå klokker med vakker blåfarge. 
 
 
Dette er en av fire deler fra en stor, gammel plante som ble delt i april. Forhåpentlig har den mer å by på neste år. Den grønne planta i bedet er abrodd.


 Også denne er ny av året. Tvillingplanta på den andre siden av garasjeinngangen blomstrer ikke.

 
Vi har seks urner med agapanthus-planter. I år blomstrer alle bortsett fra en.
 
Agapanthus - på norsk kalt afrikalilje og Afrikas blå lilje - er en varmekjær plante. Derfor har vi den i urner slik at vi kan ta dem inn om vinteren uten å plante dem om.

Varmekjær, men tøff
For mange år siden plantet vi noen agapanthus-planter i jorda ved bjørnebærbuskene. Og så glemte vi å ta dem opp. De stod ute hele vinteren. Og klarte seg. De er anene til de plantene vi har nå.

Vår utgave av Agapanthus er m.a.o. en tøff plante. Antakelig er det Agapanthus praecox vi har. Praecox betyr egentlig tidlig, men det er ikke dekkende. Våre agapanthus blomstrer nå - i begynnelsen av august. 

Praecox skal nok heller tolkes som enkel. Blomstene på våre planter er relativt enkle, men når de blir mange, gir de et overveldende inntrykk.
 
De fleste blomstrer
Tre av de seks agapanthus-plantene som vi har i år,  har en blomst hver. En har ingen blomster, en har 6 og en har 12.

Den ene som ikke har blomst, og to av dem som har èn blomst, er "nye" av året. D.v.s. at de er deler av en stor plante som vi delte i april. De trenger formodentlig litt tilvenningstid før de blomstrer for fullt.

Forøvrig varierer antall blomster på de forskjellige plantene fra det ene året til det andre. Planter som ikke har blomster ett år, kan blomstre rikt det neste. Man må derfor ikke gi opp håpet og kvitte seg med planter som ikke blomstrer et år eller to. Tålmodighet er en dyd for den som har en hage.
 
Krever ikke mye
Bortsett fra frostfri overvintring, krever ikke agapanthus mye omsorg og stell. Men de bør deles fra tid til annen. Men ikke for ofte. De liker å stå trangt, og det tette, kompakte nettet av hvite røtter fyller snart urna de står i. Hvor jorda blir av, er en gåte.
 
Det har hendt at agapanthus-røttene har sprengt urna som den står i. Vi snakker med andre ord og store krefter.
 
Vann
Selv om agapanthus tåler Afrikas brennende sol og tørre klima, må de få vann. Men det er ikke lett å vanne når urna er fylt til bredden av tett rotsystem. Å vanne på skåla har vi dårlig erfaring med. Plantene tar ikke til seg vannet.
 
Jeg foreslår derfor at man lar det være igjen et 5 til 10 centimeter høyt tomrom på toppen år man deler og planter om.  Da kan planta få vann og ta det til seg når - og i den mengden - som den finner passende.

Bruk søkefeltet for å få vite mer
På denne bloggen fins det mange innlegg med erfaringer fra 25 - 30 års dyrking av agapanthus. Hvis man bruker søkefeltet øverst til venstre på bloggens forside, får man disse innleggene på rekke og rad uten å måtte bla og lete.

Ingen kommentarer: