fredag 20. august 2021

Pink Grootendorst med lang reisevei

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©

Pink Grootendorst-rosene er ikke alltid pink, altså rosa. 
 
 
Buskrosebuskene Pink Grootendorst er de plantene i hagen som har fulgt oss lengst.

Først stod de i Nesparken i Moss hvor vi bodde på 1960-tallet. Da bygartneren fjernet dem for å rydde en byggeplass der det før var rosebed, fikk "familiens gartner" så mange han ville ha.

Han klipte dem ned, stappet Folkevogna full og plantet buskene i rekkehushagen på Refsnes på Jeløya.

Da familien i 1970 flyttet, lot "familiens gartner" de fleste stå igjen, men tok med seg noen planter og rotskudd til den nye hagen i Spydeberg.
 
Og da familien fem år senere flyttet til nytt rekkehus med en liten rekkehushage på Heer i Frogn - eller Drøbak som folk sier - ble noen planter med dit. Der stod de i 8 år i en sandholdig sørvendt skråning og formerte seg og blomstret flittig.

I 1983 bygde familien eget hus med stor tomt og anla hage. Nå ble Pink Grootendorst-rosene delt igjen og plantet i skråningen langs innkjørselen til det nye huset. Og der har de stått siden.

"Pink Grootendorst" er en hardfør plante. Det er en såkalt nellikrose, men dufter ikke mye av nellik. Blomstene sitter i klaser.
 
Litt avhengig av forholdene blomstrer Pink Grootendorst fra seint i juni eller begynnelsen av juli. Blomsterklasene står ikke lenge, men buska remonterer og blomstrer langt ut i august - og gjerne lenger.
 
Grootendorstrosene er dyrket fram på grunnlag av Rosa rugusa og en ikke kjent klaserose. 
 
Rosa rugose er i dag svartelistet, men avkommet Pink Grootendorst er tilnærmet steril og setter bare unntaksvis nyper. Spredningsfaren er derfor minimal selv om den forynger seg selv ved rotskudd. Vi får derfor håpe at vi fortsatt får lov til å glede oss over denne varieteten i våre hager.

Det er flere innlegg om Pink Grootendorst på denne bloggen. Et par steder er den også feilaktig beskrevet som Pink Groetendorst. Søk med stikkordet Pink Grootendorst i søkefeltet øverst på venstre side av forsiden av bloggen, så får du opp tidligere artikler.
 

 

Ingen kommentarer: