torsdag 2. juli 2015
Svarthyllen tar revansj
Foto: Kow d.e. 01.07.2015 ©
Klikk på bildene for å se større versjon
Svarthylltreet har virkelig funnet seg til rette. Blomsterprakten er stor. Men hvor mye bær blir det?
Svarthyllblomsten er vakrest når den sitter på treet. I en vase drysser den raskt.
Svarthylltreet har tatt sitt monn igjen.
Som jeg har beskrevet flere ganger tidligere, hadde det en ganske problematisk start.
Men da jeg flyttet det til den nåværende vokseplassen på nordsiden av huset, ble det fart i sakene.
Av hensyn til naboen som gjerne vil ha TV-signaler fram til "tallerkenen" sin - og det er jo ikke noe urimelig ønske - har jeg flere ganger beskåret treet kraftig - fortrinnsvis for å begrense vekst i høyden.
Men svarthyllen tar raskt det tapte igjen.
Klatrestativ
Hylletreet blir dessuten brukt som "klatrestativ" av humleplantene i nærheten.
Det ser det ikke ut til å ta skade av.
For å begrense humlebuskenes voldsomme vekst, river og sliter vi i de mange meter lange "lianene".
Det gjør vi minst et par ganger i vekstsesongen.
Da brekker også kvister og greiner på svarthylltreet av.
Det ser imidlertid ikke ut til å plage eller skade hylletreet.
Det vokser.
Og blomstrer.
Fra saft til vin
I fjor lagde vi saft på hylleblomster.
Den gjæret og ble ikke god.
Vi - eller rettere sagt jeg - slo den ikke ut, men gav den en sjanse.
Nå smaker safta vin.
Jeg har smakt noen ganger, og vinen blir stadig bedre.
Så kanskje ...
Bærene forsvinner
I år vil jeg prøve å lage saft på hyllebær.
Hvis det blir noen bær til overs til oss, da.
Etter at fuglene har forsynt seg.
Og etter at lusene har tatt det de makter å spise opp.
Det er ikke lite.
Etter lusene står de tomme blomsterstilkene igjen, mens kartene i ulike stadier er fortært og borte.
Men før eller senere må vel treet produsere flere bær enn glupske lus og fugler klarer å fortære.
Kanskje skjer det i år?
Vi krysser fingrene og håper det beste.
For svarthyllsaft er godt.
Og framfor alt sunt.
Med masse antioksidanter.
Etiketter:
Busker og trær,
Dyr i hagen,
Frukt og bær,
Mat,
Tomt og naboskap
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
Hyllebærsaft høres godt ut. Jeg har mest erfaring med å lage krøkebærsaft (eller kreklingsaft, som de sier i sør). I år håper jeg at jeg skal få nok blåbær til å lage saft, men den ene blåbærbusken min ser ut som den holder på å dø. Når det gjelder problemet med lus og fugler opplever jeg det samme med morellertreet mitt. Hittil har jeg ikke fått smake en eneste morell. I år er håpet større. Jeg sprayer treet med grønnsåpevann jevnlig for å bekjempe lusene og har hengt opp CD-plater for å forsøke holde fuglene unna. Så får vi se om det blir moreller på meg i år ;-). Lykke til med hyllebærsaften i alle fall.
Kreklingsaft er, så vidt jeg vet, en antioksidant-bombe. Ett målebeger hver dag vinteren igjennom, gjør underverker. Vi har mye skogblåbær på tomta, men i år er det bare grønt. Ingen, blomster, ingen kart og ingen bær. I år håper jeg, som nevnt, på svarthylltreet, men setter min lit til svartsurbærene. De ser lovende ut.
Jeg skal jammen prøve grønnsåpevann på de delene av svarthylltreet som jeg når opp til. CD-plater til overs har jeg ikke, men kanskje annet skrammel virker? Skjønt, fuglene er ikke dumme. Jeg krysser fingrene for morellene dine!
En nabo her pleide å lage vin av hyll, men jeg husker ikke om det var av blomster eller bær. Jeg har laget hylleblomstsaft i mange år, lagrer den i fryseren. I kjøleskapet er den holdbar i noen uker. Har også laget av bærene, gjerne blandet med rips eller solbær eller f eks mynteblader. Jeg tar det jeg har, aroniabær også. Faren min lager syltetøy av hyll, det blir veldig godt, men er et møysommelig arbeid med å fjerne alle stilkene. Jeg har mange svarthylltrær. Har lagt merke til at det av og til kommer lus, men det pleier å være konsentrert rundt enkelte blomsterklaser som jeg bare fjerner. Ja, fuglene forsyner seg godt, men det er gjerne i toppen der jeg ikke kommer til allikevel. Hvis du ikke får nok bær i år kan du forresten fryse dem du har og lage til neste år heller.
Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage
Å fryse ned bær i påvente av at man får tilstrekkelig mengde, høres klokt ut. Det rådet kan nok bli fulgt. Ellers har jeg planer om å følge din fars eksempel og lage syltetøy - både rent hyllebærsyltetøy og blanding.
Så til lusene: De er blå og blåsvarte og sitter tett i tett i tjukke klaser på greinene. Det er altså ikke en og annen lus, men myriader. De er så mange, og sitter slik til, at de ikke kan fjernes "mekanisk", f.es. med fingrene, men jeg skal forsøke Ritas forslag om å spraye med grønnsåpevann.
Legg inn en kommentar